Cabitaş Mühendislik Tic. Ltd. Şti.

SEO Nedir? SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

  • 10.11.2020
  • 1814 Görüntülenme

SEO, açılımı Search Engine Optimization olan bu kavram arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Arama motorlarının sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alarak kendi web sitenize ziyaretçi çekip bunları kazanca dönüştürmek için ve arama motoru botlarının bilinirliğinizi ve güvenirliğinizi anlaması adına yapılan iyileştirme çalışmalarıdır.

Web sitelerinizde yaptığınız işi, verdiğiniz hizmeti, sattığınız ürünleri veya paylaştığınız içerikleri kazanca dönüştürmek için kullanıcılara ulaşılabilirlik çok önemlidir. Bunun için web sitenizin kaliteli içeriğe, iyi kullanıcı deneyimine ve doğru yapılmış bir optimizasyona ihtiyacı vardır. Bu işlemlerin hiç biri tek başına yeterli değildir. Çok kaliteli bir içeriğe sahip olsanız dahi bunları arama motorlarının indeksleyebilmesi için onun da anlayacağı şekilde düzenlemeniz gerekir. Kullanıcılar açısından yaptığımız çalışmaların kaliteli olması, onların gözünden iyi bir şekilde görülmesi gerekir. Bu yapmamız gereken ama yeterli olmayan bir işlemdir çünkü arama motorları, siteleri bizlerin gördüğü gibi görmezler.

Arama sonuçlarında en iyi sıralara gelebilmek için arama motorlarının ne istediklerini bilmek, onlarla iyi anlaşabilmek ve oluşturduğumuz siteyi onların gözünden de bakıldığında iyi görünür bir hale getirmek gerekir. Tüm bunları yapabilmek öncelikle arama motorlarını ve çalışma mantıklarını anlamaktan geçer. Arama motorları pazarında Google, Yandex, Bing, Yahoo, Baidu, DuckDuckGo gibi birçok arama motoru olsa da Google çok büyük bir pazar payına sahiptir. Bu açıdan SEO çalışmalarında büyük oranda Google arama motoruna göre düzenlemeler yapılır.

 

arama motorları

 

Arama Motorları Nasıl Çalışır

Arama motorları, internet ortamındaki tüm web sitelerini spider veya web crawler denen arama robotları ile sürekli olarak ziyaret edip tarar. Tarama sonuçlarından elde ettiği metin ve görsel içerikleri analiz eder ve sayfayı anlamaya çalışır. Bunları içerik kalitesi, sayfa yüklenme hızı, mobil uyumluluk, domain ve sayfa otoritesi gibi birçok kritere göre algoritmalarıyla değerlendirerek PageRank denilen bir kalite puanı ile sayfaları indekslerine ekler ve sıralamalar için bu puanı kullanır. Kullanıcı tarafından bir arama yapıldığında kullanıcının dili, konumu ve cihazı gibi seçenekleri göz önüne alarak daha önceden değerlendirmiş olduğu siteler arasından uygun olanını bulup listeleyerek kullanıcıya sunar.

 

arama motorları nasıl çalışır

 

SEO Çalışması Nasıl Yapılır

SEO kapsamlı, sürekli ve profesyonel olarak yapılması gereken bir çalışma alanıdır. Web sitelerinin arama motoru robotları tarafından anlaşılabilmesi için teknik açıdan bu robotların işlerini kolaylaştırabilecek şekilde sayfa yapıları oluşturulmalı, kullanıcılara iyi deneyimler sunacak işlevsel yapılar oluşturmalı ve içeriklerin trafik alabilmesi adına seçilecek anahtar kelimeler için uygun stratejiler belirlenmelidir.

 

SEO Başlangıç Gereksinimleri

SEO çalışmalarına temel noktadan başlarken öncelikle web sitemizi sağlıklı bir domain ve hosting üzerine oturtmamız gerekir.

 

Domain

Domain, web sitelerine ulaşmak için karmaşık IP’ler yerine kullanılan internet sitesi adlarıdır. SEO açısından avantajlı hale gelebilmek için domain alırken domain’in yaşı, geçmişi, uzunluğu, anahtar kelimeye uygunluğu ve uzantısı gibi parametrelere dikkat etmeliyiz. Arama motorları web sitelerini değerlendirirken yaşı olan domainleri web sitesinin geçici olmayacağı şeklinde yorumlar. Aynı şekilde domain süresinin uzunluğu da buna artı bir etki yaratacaktır. Domain alırken yaş kontrolü için aşağıdaki sayfayı kullanabilirsiniz.

Webconfs

Aşağıdaki siteden ise alacağınız domaine ait eski snapshot’lara ulaşabilirsiniz.

archive.org

Aynı zamanda site:siteadi.com şeklinde Google arama operatörlerini kullanarak, Google tarafından daha önceden indekslenmiş sayfaları inceleyebilirsiniz. Bu operatörler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Google gelişmiş arama operatörleri hakkındaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Hosting

Hosting firmaları sizleri aldığınız paketlere göre paylaşımlı sunuculara yerleştirir. Sizlerle beraber aynı sunucuda barındırılan diğer sitelere de bakmak gerekir. Bunların içinde kirli iz bırakan ve spam olarak değerlendirilen siteler var mı diye kontrol edilmelidir. Gerekiyorsa hosting firmasıyla görüşerek değişiklik yapılmalıdır. Sunucuda hangi web siteleriyle aynı alanda barındırıldığınıza aşağıdaki siteden bakabilirsiniz.

Viewdns

Ayrıca hizmet alınan hosting firmasının hız problemi yaşatmayacak ve sık sık kesinti yaşamayan kaliteli bir firma olması gerekir.

 

Site içi SEO (On Page SEO)

Sitenin kendi içerisinde arama motorları için yaptığı uyumluk çalışmalarıdır. Bunlar sayfalarınızın web crawler tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlayıp trafik artışını sağlayacak önemli etkenlerdendir.

 

Anahtar Kelime

Anahtar kelimeler, kullanıcıların arama motorlarını kullanırken erişmek istediği hizmet veya ürünleri tanımlarken kullandığı kelimelerdir. SEO’da temel amaç yüksek sıralamalarda olup kullanıcıları kendi sitemize çekmek olduğu için web sitenizde verdiğiniz hizmeti kullanıcıların hangi kelimeler ile tarif edip ulaşmak isteyeceği çok önemlidir. Anahtar kelimelerden bahsederken karşımıza short tail ve long tail keywords kavramları çıkar.

Short tail keyword kısa ölçekli anahtar kelimeleri ifade eder. Bu anahtar kelimeler kısa, net ve arama hacimleri yüksek kelimelerdir. Bu noktada sizlerle aynı hizmeti verecek birçok rakip olacağı için bazı kelimelerde rekabet oranı çok yüksek olabilir. Uygun kelimeleri seçerken bu kritere dikkat ederek yüksek trafik alan ve bu rekabet ortamında kazanç getirebilecek kelimeler için iyi bir strateji belirlenmelidir. Web sitesi için anahtar kelime ararken yüksek arama hacimlerine sahip olduğu için short tail kelimelere yönlenilebilir ancak bu her zaman doğru bir tercih olmayabilir. Yeni açılan, otoriter ve popüler olmayan şirket ve şahıslar için rekabetin çok yüksek olduğu bu alandan dönüşüm almaya çalışmak oldukça zor ve yanlış bir hamle olur. Bu gibi durumlarda long tail keyword’lere bakılabilir.

Long tail keywords kavramına SEO çerçevesinde baktığımızda arama hacmi kısmen daha düşük ancak dönüşüm oranı yüksek kelimeleri ifade etmektedir. Anahtar kelime stratejisi belirlenirken bu kavramlara dikkat etmek gerekir. Anahtar kelime seçerken arama hacmi yüksek olan kelimeler isteriz ancak burada rekabet yüksektir. Büyük firmalar ve reklam bütçeleriyle işletmemizi zorlayacak bir yarışın içerisinde hedeflere ulaşmak çok daha zor olacaktır. Stratejimizi belirlerken firmanın durumuna göre hedefe götürecek ve daha spesifik kelimelerle uzun vadede geri dönüş sağlayacak anahtar kelimeler seçmek daha fazla getirisi olan bir seçenek olacaktır. Ayrıca sesli aramalar sırasında long tail keyword’ler daha sık kullanıldığı için anahtar kelime seçimlerinde bu durumun göz ardı edilmemesi gerekir. Sayfa içindeki anahtar kelime yoğunluğu %2 ile %6 aralığında olmalıdır.

 

anahtar kelime - long tail keywords

 

Anahtar kelime araştırması ve analizi yaparken piyasada ücretli ve ücretsiz kullanabileceğimiz birçok araç bulunmaktadır. Bunlardan birkaçına birlikte bakalım.

Google Ads üzerinden anahtar kelime araştırması yapılabilir. Buradan rekabet oranına ve tıklanma sayılarına bakabilirsiniz. Bunun için Google Ads’e girdikten sonra araçlar üzerinden anahtar kelime planlayıcıyı tıklayıp kelime araştırması yapabilirsiniz.

 

google ads kelime planlayıcı

 

Google Trends ile bölgeye, dile ve tarihsel aralığa göre aranan kelimler ile ilgili istatistiksel bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

google trends

 

Ubersuggest üzerinden mobil ve masaüstü için alınan trafiklere, trendlere, tıklanma sayılarına, tıklanma başı maliyet gibi birçok istatistiksel veriye ulaşabilirsiniz.

 

ubersuggest

 

Meta Etiketleri

HTML sayfalarının head bölümünde yer alıp arama motorları için sayfa hakkında bilgiler veren etiketlerdir. Title etiketi ile arama motorları sonuçlarında görünecek başlık belirlenir. Description metası ile arama motorlarına ve sonuçlarda görüntülendiği zaman kullanıcılara gösterilecek özet açıklama belirlenir. Title 70, description 160 karaktere kadar olması uygundur. Robots metası ile sayfadaki içeriklerin ve linklerin indekslenip indekslenmemesine karar verilir. Google keywords kullanımını artık dikkate almayacağını söylese de optimizasyonu tek arama motoruna göre yapmıyoruz. Yine de Google bu pazarın açık ara en büyük sahibi olduğu için dikkate almakta fayda var. Bu açıdan çok fazla keyword kullanmamaya dikkat edelim. Aşırı keyword kullanımı spam olarak algılanmamıza dahi sebep olabilir. Aşırıya kaçmadan diğer arama motorları için birkaç tane keyword kullanmak yeterli olacaktır.

 

title - description

 

Title belirlerken aşağıdaki kalıpları kullanabilirsiniz.

Ana Kelime | Site Adı

Ana Kelime – 2. Kelime | Site Adı

E-Ticaret siteleri için aşağıdaki kalıp kullanılabilir.

[Ürün Adı (Marka-Model)] – [Ürün Kategorisi] – [Site Adı]

 

URL Yapısı

  • Sade, anlaşılır ve karmaşıklıktan uzak olmalıdır.
  • Title ile uyumlu ve bütüncül olmalıdır.
  • Hedef anahtar kelimeleri içermesi avantajdır.
  • Kodlama yapısıyla oluşturulmuş dinamik url’lerden uzak durulmalıdır.
  • Kelimeler tire (-) ile ayrılmalıdır.

 

SEO ile Uyumlu İçerik

Hedeflenen anahtar kelimeye göre her sayfa için yalnızca bir h1 etiketi kullanılmalıdır. Seçilen anahtar kelimeler içerik içinde kullanırken tercih edilen biçimlendirme etiketleri uygun olarak seçilmelidir. Örneğin vurgulanmak istenen metinler için <b> etiketi yerine <strong> etiketi, <i> etiketi yerine <em> etiketleri kullanılmalıdır. Bunlar gibi <ins>, <del>, <adress>, <article>, <details>, <figcaption> gibi semantik etiketler kullanarak arama motorlarının işi kolaylaştırılmalıdır. İçerikler görsel olarak zenginleştirilmelidir. Tüm içerikleriniz özgün olmalıdır. Kopya içerikler sayfanızın değerlendirilmemesine sebep olur.

 

SEO Görsel Optimizasyonu

Resim içeriklerinin alt ve title attriubute’ları uygun anahtar kelimelerle doldurulmalıdır. Resim boyutlarında 100 kb sınırı geçilmemeye çalışılmalıdır. Google JPEG 2000, JPEG XR ve WebP gibi yeni nesil biçimlerde yayın yapmayı öneriyor. Bu biçimlerde daha iyi sıkıştırma yapıldığı için indirme işlemleri hızlı tamamlanır ve veri tüketimi azalır. Ayrıca site video içerikler ile desteklenmelidir. Bu kullanıcının sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlayacağı için trafiklerinizde artış sağlamasına olumlu yönde etki eder.

 

Site Hızı

Kullanıcı deneyiminin iyi seviyelerde olması siteniz adına önemli bir kriterdir ve kullanıcı deneyimi için hız çok önemli bir faktördür. Sitenizin hızlı olabilmesi yüklenen medyaların düşük boyutlarda olması gerekir. Sayfada kullanılan javascript kodları olabildiğince optimize edilmiş olmalıdır. Sitenizin hızları ile ilgili ölçümleri ve bunlara çözüm önerilerini Google PageSpeed aracı ile bulabilirsiniz.

 

google pagespeed

 

Site İçi Linkleme

Site içi linkleme, site içindeki sayfaların birbirine linkler aracılığıyla hiyerarşik bir şekilde bağlanması işlemidir. Sistematik şekilde yapılan linklemeler sayesinde Google botları sayfalarınız arasındaki bağı daha kolay algılar ve indeksleme işleminiz basitleşir. İyi bir site içi linkleme ile hem kullanıcılar hem de Google botlarının sayfaya erişip inceleyebilmeleri kolaylaşır. Sayfa içi linklemeyi anasayfadan diğer sayfalara yayılımın kolay olacağı kategorik bir yaklaşımla yapmaya çalışmalısınız. İçerikleriniz arasında bir bağ varsa bu sayfalar arasında geçişi sağlayacak linklemeleri yapmalısınız. Linkleme yaparken site derinliğini 4’ün üzerine çıkarmamaya özen gösterin.

 

Arama Motoru Robotunu Yönlendirme

Arama motoru botları sitenizi ziyaret ettiğinde sayfalarınız arasındaki bağı anlatarak ona rehberlik edip, tarama işlemini hızlandırarak indekslenmenizi kolaylaştırabilirsiniz. İndekslemek istediğimiz tüm sayfaları ve aralarındaki ilişkiyi anlatan xml uzantılı dosyaya sitemap (site haritası) denir. Robots.txt ise hangi arama motorunun sitenizi ziyaret ettiğinde tarayabileceğini ve hangi sayfalarınızın indekslenebileceğini belirteceğiniz dosyadır. Sitemap.xml ve robots.txt dosyası sitenin ana klasörüne konulur.

siteadresi.com/sitemap.xml

siteadresi.com/robots.txt

Bu dosyaları Google Search Console aracılığıyla kontrol edilebilirsiniz.

 

google search console

 

Ayrıca Search Console üzerinden siteniz ile ilgili birçok istatistiksel bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

google search console

 

Mobil Uyumluluk

Günümüzde kullanıcılar büyük oranda mobil cihazlara yönelmiş durumda ve bu durum hızla devam etmektedir. Bundan dolayı Google’da bu duruma önem veriyor. Mobile First Indexing anlayışı ile artık indekslemeyi mobil öncelikli olarak yapıyor. Mobil uyumlu site tasarımlarına sahip siteler arama sonuçlarında daha iyi konumlarda yer alıyor. Bu nedenle sitelerinizin mobil sürümünün sorunsuz şekilde çalışmasına özen gösterin. Google’ın hızlandırılmış mobil sayfalar (Accelerated Mobile Pages) adıyla duyurduğu AMP mobil teknolojisinden yararlanmayı düşünebilirsiniz.

 

Yönlendirme Komutları

Web sitemiz üzerinde bulunan bazı sayfaları güvenlik veya başka gerekçelerle indekslenmesini istemeyebilirsiniz. Bu şekilde indekslenmesi için gerek görmediğiniz sayfaları Google’a bildirirseniz hem diğer sayfalarınız için daha fazla tarama şansı yaratmış olursunuz, hem de Google tarama bütçesi konusunda katkıda bulunduğunuz için bu siteniz için artı puan oluşturabilir.

  • Noindex, sayfanın taranmayıp indekse eklenmemesi gerektiğini belirmek için kullanılır.
  • Nofollow, sayfa içindeki linklerin takip edilmemesi gerektiğini belirmek için kullanılır.

<meta name=”robots” content=”noindex,nofollow” />

<meta name=”robots” content=”noindex,follow” />

Sayfa içerisinde link vermek isteyip o linke referans olmak istemediğinizde link etiketi içinde örnekteki gibi nofollow kullanabilirisiniz.

<a href=”ornek.html” rel=”nofollow”> Örnek </a>

Sayfalarınızın bazı kopyaları olabilir. Bu durumda bunu arama motorlarına bildirmeliyiz. Asıl sayfanın hangisi olduğu canonical attribute’u ile bildirilir.

<link rel=”canonical” href=”https://www.orneksite.com” >

Remove URL Tools ile Google Search Console üzerinden indekslenmiş sayfalarınızı kaldırabilirsiniz.

 

Site Dışı SEO (Off Page SEO)

Sayfa dışı SEO farklı, güvenilir ve kaliteli kaynaklardan kendi web sitenize erişim sağlayacak etkileşimler almak için yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalar ile arama motorları için sitenizin güvenilir bir kaynak olduğuna dair işaretler verebilirsiniz. Bu çalışmaları yaparken çok dikkatli olmalısınız. Dengesiz ve tutarsız bir şekilde yapılan, aşırıya kaçabilecek işlemlerden uzak durmalısınız. Bunlar sitenize fayda sağlamak yerine spam olarak algılanmasına sebep olabilir. Güvenli sitelerden ve orantılı şekilde yaptığınız çalışmalarla kendi sitenizin de güvenilir bir kaynak olduğuna işaret ederek trafiğinizi arttırabileceksiniz.

 

Backlink

Kendi sitemiz dışında harici sitelerden link yoluyla referans almaya backlink denir. Backlink alırken önemli olan kaliteli ve çok sayıda siteden referans alabilmektir. Aksi şekilde yapılan çalışmalar Google tarafından Black Hat SEO kapsamında değerlendirilir. Backlink işlemlerinde öncelikle mevcut backlinkler analiz edilmelidir. Backlink alırken aynı C class IP’den alınan linkler sağlıklı değildir. PageRank puanını yükseltmek için yapılan sahte işlemler gibi algılanabileceği için aynı C class IP’den çok sayıda backlink almamaya dikkat edilmelidir. Herhangi bir siteden backlink alıyorsanız rel attribute’ u dofollow olmalıdır.

 

backlink

 

Sosyal Sinyaller

Sosyal medyadan gelen bağlantılar backlink olarak algılanmasa da bunlar sosyal sinyal olarak nitelendiriliyor ve sitelere olumlu bir etki olarak yansıyor.

Sosyal medya platformları üzerinden sayfanızın linki paylaşıldığında Open Graph protokolü ile anlamlı görüntüler oluşturmayı sağlayabilirsiniz. Bu siteniz hakkındaki kullanıcı deneyimini arttıracağı için sitenize pozitif yansıması olacaktır.

og: title – İçerik sayfa başlığı

og: type – İçerik tipi

og: image – İçeriğin gösterileceği resim

og: url – İçerik linki

og: description – İçerik hakkındaki açıklama

 

open graph

 

Sonuç 

Büyük bir dijital dönüşümün içinde olduğumuz günümüzde, hızla artan dijital platformlar arasında ön plana çıkmak ve varlığınızı sürdürmek için çalışmalar yapmak büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle SEO çalışmaları yapmak gerekir. SEO, kullanıcıları web sitesine çekmek adına SERP’te (Searh Engine Result Page – Arama Motoru Sonuç Sayfası) üst sıralara çıkmak için yapılan çalışmalar bütünüdür. Bu çalışmaların sonuçlarını hemen almak reklam vermek kadar kolay değildir. Ancak reklamlar bütçe bittiğinde hemen kaybolacaktır. Oysa SEO çalışmaları daha az maliyetle geri dönüş imkanı sağlar ve elde edilen dönüşümün sürekliliğini yakalamak daha kolayıdır. Bu nedenle SEO çalışmalarına önem verilmeli, iyi analizler yapılmalı ve titizlikle çalışılmalıdır. Çalışmalar sırasında aşağıdaki maddelere dikkat etmeyi unutmayın.

 

seo dikkat edilmesi gerekenler

 

Başarılı SEO çalışmaları ile kaliteli bir trafik elde eder, bilinirliğinizi ve güvenirliğinizi arttırarak marka değerinize katkıda bulunabilirsiniz.

 

Cabitaş Ekibi Profile Picture
Cabitaş Ekibi

Bu çalışkan ve yaratıcı ekip, yenilikçi ve özgün fikirleriyle müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için arı gibi çalışır.

-----

This hardworking and creative team works tirelessly to provide our customers with the best service using their innovative and original ideas.

SEO Nedir? SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

İndirme linki mail adresinize gönderilmiştir.

Bu web sayfası kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır.